Gojka Vukovica bb, 88000 Mostar oistarigrad@gmail.com +387 (0)61 258-394

OI Stari Grad

O nama

Odred izviđača “Stari Grad” osnovan je 1964. godine u Mostaru, pod imenom Odred izviđača “Gojko Vuković”, koje je nosio do rata. Kroz odred je od osnivanja do danas prošlo više hiljada mladih ljudi. Neki su se zadržali duže, pa i svo vrijeme postojanja, a neki su odlazili. Odred je uvijek nastojao zadržati svakog člana i boriti se za njega.

Odred izviđača Stari Grad je organizacija koja je prije rata bivala odlikovana najvećim izviđačkim priznanjima “Partizanski Odred”. Takođe smo dobitnici najvećeg izviđačkog priznanja koje jedan odred može da dobije, a to je “Zlatni javorov list”. Naši članovi su često ostvarivali zavidne rezultate na izviđačkim takmičenjima, u svim kategorijama.

Sa dolaskom rata, odred ostaje bez sve imovine, kako prostorija tako i opreme, ali ono što nas je najviše pogodilo kako u ljudskom tako i u kadrovskom smislu je gubitak više od 10 najizraslijih i najaktivnijih članova odreda koji su poginuli u ratu. Uz taj tragični gubitak i uz iseljavanje iz Mostara, odred iz rata izlazi desetkovan u svakom smislu: bez ljudi, bez opreme, bez prostorija i bilo čega. Ipak skupina entuzijasta krajem 1996. godine odlučuje obnoviti rad odreda i početkom 1997. godine odred obnavlja rad pod imenom Odred izviđača “Stari Grad” – Mostar. Odred dobija prostorije u MZ Donja Mahala, a polako se pribavlja i oprema. Korak po korak odred je stajao na noge, da bi danas bili respektabilna izviđačka jedinica koja redovno izvodi logorovanja i zimovanja, kao i brojne bivake i izlete tokom cijele godine, a prisutni smo na svim izviđačkim takmičenjima u svim kategorijama gdje i danas nastavljamo tradiciju uspješnosti prethodnih generacija u odredu, o čemu svjedoče brojni pehari u našim prostorijama.

Ono što se sa sigurnošću može reći, da je Odred izviđača “Stari Grad” dao krupan doprinos u pravilnom usmjeravanju i vaspitanju mladih. Odred je bio i ostao jedinstvena škola života u kojoj se kroz različite sadržaje i aktivnosti naučilo i uči na stotine mladih.

I ono što je najbitnije stvorili smo organizaciju vrijednu respekta, kako po brojnosti, tako i po stručnosti.