Gojka Vukovica bb, 88000 Mostar oistarigrad@gmail.com +387 (0)61 258-394

OI Stari Grad

Život u izviđačima kroz Pakove oči

U susret Svečanoj akademiji…naš dragi Nermin Zagorčić Pako je objavio jedan veoma zanimljiv tekst o tome kako je on doživio izviđački život…

 

Evo dobre pakoprilike da napišem nešto o izviđačima, tj o jednoj od mojih najvećih ljubavi OI „Gojko Vuković“- „Stari Grad“ 25 novembra ove godine proslavit ćemo Zlatni pir – 50 godina od osnivanja. Izuzetna prilika da se sjetim svih onih koji su za vrijeme moga boravka u Odredu na mene ostavili dubok trag! Prije nego što počnem nabrajati želio bih da napišem, a da ne shvatite to kao moje samohvalisanje, da sam ja član Odreda koji je najviše vremena u kontinuitetu proveo u istom.

 

Naime, ove godine će biti cijelih 37 godina.Moj prvi susret sa izviđačima je bio 1975 godine kada me je moj rahmetli ađe Juso Zagorčić odveo na logorovanje na Boračko jezero. Doduše sa tada smrtnim neprijateljima Lolićima. Od tada pa do danas traje ta neraskidiva veza. U Odred dolazim 1978.godine kao pletarac gdje su mi prvi predvodnci bili Senad Ugljen i pokojni Dražen Palikuća. U to vrijeme načelnik je bila Ismihana Gološ. Ali moj prvi i najveći učitelj, a kako vrijeme prolazi i drug je bio Voja, često je nedamika imao Hitler, vjerovatno radi frizure. Voja je bio vrlo slatkohran i veoma zaljublive prirode. Moj izviđački uzor. Ono što je za pohvalu Vojina supruga Lela i njegove tri kćerke Sara, Sonja (ista Voja i meni najdraža) i Milica su veliki zaljubljenici Boračkog jezera i izviđača. Iz tog vrmena se rado prisjećam dvije najveće prijeratne zavodnice sestre Dijana (Vojina neprežaljena) i Emina Oručević, kao i njihov brat Eman. Tu je i moj brat Fazla vječiti logističar i zaljubljenik u radnu ekipu, zatim Siniša Nibler (najvrijedniji i najpednatniji među nama) i njegova supruga Ilhana ( pravedna i veoma temperamentna). Inače oni su članstvo u izviđačima krunisali brakom iz kojeg su se izrodile tri predivne djevojke također naše članice Lora, Minja i Stela (najmlađi učesnik logorovanja). Iz te se ekipe još sjećam Bratić Branka Baneta, naše Đuliman Adonise Diska ( odličnog predvodnika i vrsnog muzičara), zatim Čolović Željka Čole (također dobar gitarista), Vuk Adis – Bole. Dva nerazdvojna druga Ivica Bračić i Miro Čordalija.

 

Sada nastupaju oni moji vršnjaci. Tu bi najprije spomenu mog parića Memić Amela – Hurdaša. Sa njim sam zajedno završio školu za načelnike Odreda na Boračkom jezeru 1985.godine i dobio Izviđača partizana na Vracama 1986.godine. Na logorovanju me uvijek budio u 6h da raspremamo šator (čovjek ludo volio kekse).Samir Nožić-Babo(jedan od najvećih sponzora Odreda poslije rata) Onda idu sestre Sanela i Stela Popovac, Markotić Mario Veza (došao kao radio amater i prešao u izviđače). Grgur Goran Toza, vrlo živ momak, Ssstre Aida i Sanja Đanković i njihova prijateljica Edita Hadžiomerović !? Nezaobilazni Memić Faruk Brana (dobio nadimak po Branku Mikuliću).

 

Vrsne planinke Edita Derviškadić i Sanja Gubeljić (njene dvije starije sestre Seka i Adila bile su veoma aktivne u Odredu).Edita Čorda kasnije Zagorčić i Krpo Bjanka do rata su bile kostur Odreda. Butaljko Armela i Alen –Buza. Maita Turković i njene prijateljice Olja Pajić i ……… Planinke sa malo dužim jezikom, ali veoma sempatične i drage Maja Muftić, Mirna Vilogorac i Edita Karadža. Magnet za planinke Enej Stepanović (njegov otac Miro je bi dugogodišnji član Štaba, a majka Maja redovan učesnik logorovanja). Onda Ira Jakupović, veoma britka, nju ili si volio ili nisi. Ja sam ono prvo. Njena raja Marija Vučina (jedan od najboljih predvodnika, duša od čovjeka) i Vesna Slišković (slična Iri). Ovde bih još spomenu Sanju Sarić, Renatu Pavlović (najljepša planinka u istoriji odreda) i Zoricu Marić. Sada idu oni nešto mlađi moji poletarci. Moram početi sa tri pčelice zbog koji sam gubio apetit to su sada veoma uspješne žene a neke od njih i dobre majke Nerina i Vedrana Behram i Minja Panić. Ova posljednja zaslužuje dvije tri moje riječi. Ona se imam osjećaj rodila u marami, Čelična Lejdi ( dokaz da je izviđaštvo nasljedna bolest).

 

Onda idu oni malo manje markantni: Sanja Zagorčić, Amer Zagorčić (dok nije otišao u političare značajna karika u radu Odreda i poslije rata). Vratiti će se on! Njegovi jarani Petrović Goran Zvjerko, Memić Željko, Turković Alen. Pašić Anad i Alma, Milavić Vildana, Čelebić Emza i mnogi drugi. Nemogu više da se sjetim.Sada idu oni autoriteti, starija raja. Alija Behram Ale ( najuspješniji naš član, obavljao razne funckije u državnom i republičkom Savezu) Njegova žena Aida redovan učesnik logorovanja. Panić Siniša – Sinda (vječiti ekonom i osoba zadužena za dobro raspoloženje u logoru i Odredu), njegova supruga Zehra izviđač od glave do peta (jedna od pet naših planinki koja je predstavljala naš Odred na COT-u). Paula Popovac redovni član Štaba a poslije rata i starješina Odreda. Husković Jasna zadužena za finansije. Zatim su tu još članovi Uprave Tarik Vila, Slipičević Braco i dr. Kemo Šarić njega spominjem posbno, on je posljednji starješina Odreda prije rata (oficir od glave do pete). Sada bih spomenu dvije naše omiljene članice zadužene za zdravlje naših članova, naravno naše doktorice Selma i Senada Jakupović. Sa ovim bih završio prijeratni period. Sto posto sam nekog zaboravio. Neka mi oprosti, nije namjerno!Onda ide 1997.godina. Tu prvo moram spomenuti najzaslužnijeg za sve ono što Odred ima sada našeg Mirsada Huskovića, trenutnog starješinu Odreda.

 

Na prvom logorovanju 1997.godine bilo nas je preko 120, spavali su kao sardine. Počeo bih sa Zekuljama: Pobrić Lejla (zbog nje su mi htjeli otkinuti glavu, moj JOKER, dobra procjena- ostala najduže od svih), Terzić Nina (bolji topograf od Voje), Sejdihović Sanja, Čelebić Lejla, a u toj raji su još Šunje Irma i Klarić Majla. Onda idu Zečice, one definitivno nešto ljeppše i izviđačima draže, a one su: Efica Mirna, Morina Alisa, Omanović Elma (najbolja planinka jedne godine), Temim Amra, Selma Balavac i Maida Šehić i onda tampon zona:Tikveša Minela, Đajo Mira i Mirna, Aida Kevrić (najveća posljeratna zavodnica i sigurno najbolji posljeratni predvodnik). A muška raja su tada bila Irfan Katica (hodajući genije, najmarkantnija figura u posljeratnom periodu Odreda), Amera sam većnabrojao, Muhović Merim Meca (moje najveće razočarenje) Bijavica Samir Basi (želja mi je da ga vidim nasekiranog, vjerujem da to neću doživiti) i Behmen Saša.

 

Onda ide naš Kapetanović Adis – Sarma (zadužen za kontrolu roka valjanosti prehrambenih namirnica) Braća Anes i Andan – Ora Oručević. Ovaj prvi veoma pošten i i neiskvaren dečko, ali brate tempirana bomba. Sada idu nešto mlađi braća Samir (veliki zabavljač) i Azer – Zaza Zagorčić, Čišić Elvir .- Čiša (GS), Čolić Jasmin Piva, Feđa Ibrulj (sada muzičar- repertoar nula) Dedović Anel Deda (ustat i spomenut) Kreso Goran (načelnik Odreda nekada), Adi Ljeljak, te brat i sestra Adnan i Azra Omerović Poslje nam dolazi Tea Handžar (poslije Aide najbolja predvodnica) i jedna od najkulturnije djece Merima Batlak. Saša Leto i Edo Šator imali su značajne trenutke u Odredu:Onda idu Hercegovci. Moram početi sa našom Ivković Iris – Baloteli (nadimak sve govori) Kojić Medina, Mirza Masleša i njegov brat Haris (vozač motornog vozila). Emina Bilalović i moje kćerke Belma i Lamija Zagorčić(ova druga i starija do sada ima preko deset logorovanja i načelnik je zove „odred za čistoću“). Rijad Gosto Riki (on će sigurno dijeliti slijedeće Plakete i Zahvalnice, jednostavno uz njegovog druga Džubur Armana Džubu snaga koja dolazi). Valja spomenuti i Lanu Džidić predivnu curicu kao i sestre Meškić itd. Poseban pasus je za Mirzu Zagorčića zv.“Mile Jahtaš“, jer on i jest posban pasus. Bio je na svim većim akcijama ali kao i da nije. Kad najviše od njega očekuješ tad zataji! Inače izviđački Jet Set.. Njegov najbolji drug Marić Mustafa Mara zadužen je za higijenu u logoru.Pehilj Nusret Faza sa 50 godina plagao vještarstva plivača i kurira i naravno nije položio: prvi koji je bežičnim putem doveo struju u logor. Zadužen za nesigurnost u logoru!Zlatko Zagorčić – „SUPER KUHAR“, specijalista za vegetarijansku kuhinju. Njegov slogan je „dok ima vode nemože faliti ručka“. Mađioničar za kazanom.

 

Jugo Alen ( da ga nema trebalo bi ga izmisliti, alfa i omega logora, inače osoba koja me najviše može iznervirati). Munib Klarič ljubitelj društvenih igara i njegova supruga Ćamila zadužena za smjeh u logoru. Nedim Hadžihasnaović suprug naše Lejle (odmjeren i pravedan osoba do čijeg mišljenja mi je stalo) i njegova sestra Zlata (smirena i staložena osoba, nikad ne ulazi u rasprave).Katica Zlatko – Zlaja doživotni načelnik Odreda i tampon zona između nas stariji i mlađih članova Odreda. Dvije vrijedne i u ovom trenutku nezamjenjive Amila Maseša (kćerka rahmetli Huse Masleše, dugogodišnjeg načelnika Lolića i majke Berine koja redovno logoruje sa nama na jezeru) i Tea Peco (marljiva djevojka za koju nema nesavladivih prepreka). Nadam se da će jedna od ove dvije djevojke umjesto vjenčanice na vjenčanju nositi izviđačku košulju. Na kraju ću nabrojati one najmlađe koji nam ulijevaju nadu u bolju budućnost: Nedim Jugo, Đanin Gosto, Mirza Nuspahić, Sajra Eminović, Dino Dedić, Emina Demirović i Igbal Derviškadić. Jedino im zamjeram što me zovu „Čika Pako“.Vjerovatno ste primjetili da nisam spomenuo neke veoma aktivne članove Odreda. Njima sam posvetio poseban dio. To su oni koji više nisu među živima. Čolić Emir Čerća, po meni najbolji izviđač u istoriji Odreda, zaslužio da Odred nosi njegovo ime. Njegov najbolji drug Dražen Palikuća (najjači član Odreda. Kad su u logoru bili Dražen i Cicko Kukolj niko nam nije bio ravan). Sudbina je htjela da ova dva velika čovjeka i prijatelja život izgube u odbrani BiH u roku od pet dana. Zatim ide naša druga majka Mediha Milavić Dina, koja je jedno vrijeme bila i starješina Odreda (uvijek nam je omogućavala da radimo preko studenskog i tako sebi zaradimo džeparac za logorovanje) Njen sin Mustafa- Bucko također bio veoma aktivan član.. Još jedan član uprave Nenad Žujo, tih odmjeren čovjek zadužen za sporski život (od njega te nikad nije zabolila glava). Njegova žena Draginja i sin Goran su bili dugogodišnji učesnici logorovanja. Katica Nerman – Nerko, veliki borac „čudo od momka“, od malih nogu je stekao radne naviike, besprijekorno pedantan i tačan. Njegove dvije sestre Ajna i Lejla su dugo godina bile naše aktivne članice. Nerkov najbolji drug sa kojim je išao u razred Čorda Erman – Coda, veseljak i omiljen u društvu (sa njim sa otišao prvi put na koncert Tome Zdravkovića i sav ceh nam je platio Toma). Nenad Gajić Major, putujući magacin, zaljubljenik u mlade (od sve raje mene je najviše volio). Nataša Kapičić – Bela, bila mi je kao sestra, najbolji prijatelj. Sudbina je htjela da dva dana nakon protjerivanja 11 maja 1993.godine izgubi život u mojoj kući. Mali Bertan Gašević predivno i vrijedno dijete život izgubio na zadatku sa 16 godina. Moja Šefika Zagorčić, žena prema kojoj sam imao posebne emocije.NEKA IM JE VELIKI RAHMET I VJEČNA SLAVA I HVALA!

 

Vala sam se ispisao, ali ostala je samo još jedna figura. Osoba koju sam nasljedio testamentom, moja zvijezda pratilja. Lik sa kojim sam proveo najviše vremena u izviđačima. To je naš Davor Kosić „Gazda“. Zbog njegovog ektra prometa u kantini izviđači su ušli u sistem PDV-a. Najgori igrač tablića u Odredu. Žestoki protivnik alkohola i cigareta. Po zanimanju kladioničar! Sjeća se samo ženskog dijela Odreda, a čak je učestvovao i u međuodredskoj saradnji, naravno kad je ljubav u pitanju.Eto ga to je to! Neka oprosti neko ako sam ga zaboravio, nije namjerno. Molim Vas sve koji ste u mogućnosti da i ako je bilo nekih nesuglasica ili ljutnje tog 24 novembra to zaboravite i dođete u Narodno pozorište da zajedno uveličamo ovaj svečani trenutak. Onda 25-tog opet budite ljuti ako hoćete!I na kraju, pošto svi znate da naš Odred isključivo živi što bi rekli od sadake, jer od rata pa do danas nismo korisnici niti jednog budžeta, molio bih one naše članove u dijaspori, a i one u Mostaru da svojim prilozima pomognu ovu akciju. Način uplate sredstava če Vam biti objašnjen ispod, ili me jednostavno kontaktirajte u inbox.Još jednom svima Hvala i molim one koje sam možda nekada uvrijedio, zbog mog temperamenta, da mi oproste. Nije bilo namjerno.Izviđački pozdrav!